Winterbanden 2018; Let op verscherpte regelgeving

Scherpere regelgeving winterbanden vanaf 2018

Vanaf 1 januari 2018 volstaat in Duitsland voor nieuw geproduceerde en gemonteerd banden niet langer de aanduiding M+S wanneer deze banden in de winter worden gebruikt.
Zorg dus voor de juiste winterbanden of all-season banden op uw 4×4 of SUV.

Het sneeuwvlokjessymbool is dan verplicht. 86 procent van de Nederlandse automobilisten is daar echter niet van op de hoogte.

Vanaf DOT-code 0118, oftewel banden met een productiedatum vanaf de eerste week van 2018, is het symbooltje met de bergtoppen en het sneeuwvlokje (ook wel Alpinesymbool genaamd) voor winter- en vierseizoenenbanden bij de Oosterburen wettelijk verplicht. Voor oudere banden volstaat de markering M+S (modder en sneeuw, mud and snow) wel nog, met een overgangsperiode tot 2024. Bij overtreding van de nieuwe wet kunnen boetes van 60 tot 80 euro worden opgelegd, of hoger wanneer er hinder of gevaar is veroorzaakt. In Duitsland wordt tevens overwogen om het minimum van 4 millimeter profiel in de winter te verplichten, zoals dat nu in Oostenrijk en Tsjechië al in de wet is vastgelegd.
De boetes in Oostenrijk kunnen oplopen tot 5.000 euro.

Advies aan wintersporters

Om het Alpinesymbool te mogen gebruiken, moet de band aan bepaalde minimale eisen voldoen voor wat betreft grip bij winterse omstandigheden (de snow grip index).
M+S komt voort uit markeringen die voorheen voornamelijk voor terreinbanden werden gehanteerd en mag door de fabrikant naar eigen inzicht worden gehanteerd.
Dit zegt dan ook helemaal niets over de winterse prestaties van de band, laat staan dat deze bij uitstek geschikt zou zijn voor gebruik in winterse omstandigheden.
In elk Europees land gelden weer andere regels met betrekking tot winterbanden. Een actueel overzicht van de winterbandenregels per land is te vinden op de interactieve kaart van Europa via www.bovag.nl/winterbanden. Het advies voor Nederlandse wintersporters die richting de Alpen trekken is dan ook te zorgen voor winter- of vierseizoenenbanden met minimaal 4 millimeter profiel én met het sneeuwvlokjessymbool, zodat tijdens de complete reis overal aan de wet voldaan kan worden.

De All Terrain banden General Grabber AT3 en de BF Goodrich All Terrain KO2 voldoen volledig aan deze eisen. Met deze AT banden zit u dus goed in heel Europa.
Voor uw 4×4 zijn er ook goede All Terrain banden te koop, bel of mail naar info@saris4x4.nl

Winterbanden 2018

0 Reacties

Schrijf een Reactie

Fields with * are required