De Aandrijving – De basis

De aandrijving is een belangrijk aspect van een auto, anders komen we natuurlijk niet in beweging. Maar hoe zit een aandrijving eigenlijk in elkaar en welke functie heeft deze?

De aandrijflijn zorgt in hoofdlijnen voor het overbrengen van het motortoerental, het motorkoppel en het motorvermogen op de wielen. Bij de meeste personenwagens worden er twee wielen aangedreven en bestaat de aandrijving respectievelijk uit de:

  • Motor;
  • Versnellingsbak en;
  • het Differentieel.

Daarentegen wordt er bij de meeste 4×4 voertuigen gebruik gemaakt van een soort tweede versnellingsbak, deze wordt meestal ‘tussenbak’ genoemd. De tussenbak wordt geplaatst tussen de versnellingsbak en het differentieel en bestaat uit een lage en een hoge versnelling, hierdoor ontstaan in combinatie met de gewone versnellingsbak (met 5 versnellingen) 5 lage en 5 hoge versnellingen.

Op de onderstaande afbeelding is een overzicht te zien van de aandrijflijn van een 4×4 voertuig. Waarbij de nummers de volgende onderdelen aangeven:

  1. Motor
  2. Versnellingsbak
  3. Tussenbak
  4. Voorste aandrijfas
  5. Differentieel
  6. Achterste aandrijfas
  7. Differentieel

Links in het menu vind u technische artikels van een aantal specifieke onderdelen van de aandrijving. Heeft u vragen over dit artikel of wilt u er misschien nog meer over weten, twijfel dan niet en neem contact met ons op.