Diagnose stellen, storingen zoeken – De techniek gaat vooruit!

De laatste jaren is elektronica een steeds belangrijker onderdeel geworden van de hedendaagse auto’s. Daarbij te denken aan boordcomputers, cruise control, airco en vele andere mogelijkheden die het autorijden slimmer, sneller, comfortabeler en zuiniger maken.
In de 4×4 wereld wordt hierbij vooral gebruik gemaakt van techniek die het 4×4 rijden verbetert, zoals elektronische schokdemper afstelling, lieren, vrijloopnaven, aandrijvingskeuze etc.

Diagnose motorstoring

Daar tegenover staat het feit dat al deze elektronische componenten storingsgevoelig zijn en moeilijk met het blote oog te waarnemen.
Gelukkig zijn ook wij meegegaan met deze ontwikkeling en hebben diagnose apparatuur en elektrische schema’s voorhanden in onze werkplaats om dergelijke storingen te ontdekken en op de beste manier te verhelpen.
Dit kan bijvoorbeeld erg belangrijk zijn bij het onderzoeken van de oorzaak van een kapotgelopen turbo, waarbij onnodige kosten kunnen worden voorkomen.

Een storing wordt door uw auto aangegeven
met een lampje op uw dashboard.

Hierbij maken wij gebruik van een tweetal diagnose apparaten. De Launch X431 en onze SsangYong Scan 100 fabriekstester.
Met die laatste kunnen wij werken op SsangYong fabrieks niveau, sleutels programmeren, inleren van verstuivers etc.
De Launch tester is daarentegen meer allround inzetbaar, waaronder voor de: Mitsubishi, Kia, Hyundai, Ford, Volvo, BMW, Toyota, Land Rover en Mercedes.

Wij hebben bewust voor dit apparaat gekozen in verband met de uitgebreide software en een EOBD stekker voor vrijwel elk 4×4 voertuig.
De afkorting EOBD staat voor Europe On-Board Diagnostics. De laatste jaren worden alle voertuigen standaard uitgerust met een EOBD aansluiting, waarmee de elektronische gegevens van het voertuig zijn uit te lezen.
Deze gegevens bevatten bijvoorbeeld informatie over eventuele storingen, waarbij de oorzaak is te achterhalen en te verhelpen.

Links: Een stekker voor alle modellen. Rechts: Een EOBD aansluiting.

Daarnaast heeft de Launch X431 een bijkomend voordeel dat deze naast de Europese modellen ook de Amerikaanse Ford en Toyota modellen ondersteund, welke wij regelmatig in onze werkplaats hebben voor onderhoud of reparatie. Dit zijn onder andere de Ford Explorer en Toyota Tundra.

Vrijwel alle merken 4×4 uitlezen en sleutels programmeren.

Dus ook voor elektronische diagnose bent u bij ons, de 4×4 specialist, op het juiste adres!